fbpx
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Droomland – een ADHD roman

24.95

Het verschil tussen leven met ADHD, of erdoor worden geleefd. In deze roman legt gaandeweg iedereen zijn maskers af en blijft die ene vraag over: wie ben ik?

Wat kun je verwachten?

√ Gratis levering in Nederland.
√ België bijdrage verzendkosten € 2,99
√ Levertijd 2 tot 3 werkdagen

202Publishers drukt on demand; je boek wordt pas gedrukt na je aankoop. Duurzaam en goed voor het milieu.

In verband met drukte bij de verzender kan je pakket vertraging oplopen.

isbn 9789492394385 | Paperback | 282 pagina’s

Ook beschikbaar als E-boek – direct download

Wat een heerlijkheid om dit boek te lezen. Heerlijk omdat de innerlijke belevingswereld van een ADHD’er wordt beschreven zoals het maar zelden wordt gedaan. Remko is niet bang voor zijn eigen brein, hij is eerder nieuwsgierig naar zijn brein. Dat geeft zijn boek veel verdieping in het leven van een mens met een ADHD-brein.

Sjan Verhoeven

Deze roman begint bij hoofdstuk 60 en telt de minuten af. Boven in de verbouwde, monumentale watertoren werkt psychiater Maryam vragenlijsten af met Xander, om een lang geleden gestelde diagnose te herbevestigen. Wat nu als blijkt dat ik toch géén ADHD heb?, vraagt hij zich af, om vervolgens te besluiten dat hij daar geen andere persoon van wordt. Maar hij heeft het natuurlijk wel. En daarmee is de vraag geboren wat de betekenis ervan is. Xander hekelt de gedachte dat hij nu een ‘patiënt’ is, die ‘behandeling’ nodig heeft. Maar wat is het dan wel? Maryam houdt hem voor dat hij iets unieks doet: voortdurend weerstand vertonen voor zijn eigen vraag: heeft medicatie zin? Ze discussiëren, debatteren, botsen en schrijven hun gedachten in stilte uit. Zo walsen ze samen rondjes rond belangrijke vragen. Wat hier diepte aan geeft is dat Xander en Maryam diep bevriend zijn. Er zit spanning in hun relatie, vriendschap die ook liefde is.

Het verhaal van Maryam is dat van een jonge vrouw, die gevangen is tussen twee culturen: geaard in Nederland, gegrond is Syrië, met een vader die de wonden van de oorlog in zich draagt. Haar intelligentie is haar ontsnapping en het is met drie studies op zak dat ze zich bij Xander meldt voor een werkervaringsplaats. Dat markeert de start van hun vriendschap. Claudia, de partner van Xander, voegt hierbij zonder oordeel in. ‘Jullie hebben iets dat wij niet hebben’, zegt ze en ze ziet wat Maryam voor Xander is: een ontdekkingstocht. Samen worden ze deelgenoot van een duistere periode uit Maryam’s leven. Ondertussen raakt Xander bevriend met de wat excentrieke Amin, de vader van Maryam, die de watertoren verbouwt.

Halverwege het gesprek tussen Xander en Maryam gebeurt er iets onverwachts. Dit zet hun gesprek op de kop en geeft beeld bij de vraag wat het verschil is tussen leven met ADHD, of erdoor worden geleefd, en of dat een relevante vraag is. De hel, dat zijn niet de anderen.

Gaandeweg legt iedereen zijn maskers af en blijft die ene vraag over: wie ben ik?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]