fbpx

Het diploma voorbij – ruim baan voor talent

34.95

Pre-sale tot 1 september

Wat kun je verwachten?

√ Gratis levering in Nederland.
√ België bijdrage verzendkosten € 2,99
√ verschijnt september 2023

Iedereen leert elke dag.
Van de meeste zaken heb je geen bewijs en daardoor kun je al die kennis, kunde en vaardigheden niet formeel gebruiken op je carrièrepad.
Een diploma is een momentopname, vaak ook al weer een tijd geleden. Maar je gaat verder, je ontwikkelt door, je bent verder.

Leeropbrengsten kun je in kaart brengen, waarderen en ook valideren en daarmee kun je aantonen dat je meer bent/kunt/weet dan je diploma doet veronderstellen.
Ook als je geen diploma hebt heb je kennis en kunde, skills, competenties.

Waardeer leeropbrengsten en breng ze zichtbaar in kaart met open badges. Het stimuleert om te ontwikkelen, verhoogt de motivatie tot leren en draagt bij aan een betere matching van skills met werk.

Een win-win situatie: medewerkers zijn gekend, gestimuleerd om te ontwikkelen én werkgevers hebben een beter beeld van de talenten van de medewerker. De binding wordt versterkt en er ontstaat een ontwikkelklimaat.

Categorie:

In mijn loopbaan in het onderwijs heb ik veel talenten gezien en mensen mogen leren kennen die over veel skills beschikten. Van jong (in het vmbo-mbo) tot ouder (al aan het werk). Een van de grote uitdagingen die het reguliere onderwijs had en heeft was al deze skills een plaats geven en waarderen.
Ik mag wel zeggen dat ik dit vaak compleet heb zien mislukken. Mislukken omdat de 'taal' waarmee leeropbrengsten worden gewaardeerd en gevalideerd, ook bij de zogenaamde evc-procedures, zo complex en niet actueel bleek, dat de lerende zich teleurgesteld terugtrok. Nog afgezien van het kostenaspect. Het onderwijs had er qua bedrijfsvoering geen belang bij om mensen met skills 'gratis' een assessment te laten doen en skills te valideren. De bezitter van de skills kon vaak de kosten niet opbrengen.

Visualiseer je het volgende ideaalbeeld: iedereen die skills bezit claimt daar een bewijs van. Dit bewijs, een open digitale badge, een microcredential, wordt gevalideerd door werkgevers, collega's in dezelfde beroepsgroep, klanten. Onderwijs is ook een mogelijkheid.
Het bewijs is eigendom van de lerenden, van degenen die de skill heeft.
Deze bepaalt zelf welke skill hij toont en aan wie. Een samengestelde set skills, steeds in beweging, opent de deuren naar een zinvolle bijdrage voor iedereen in de samenleving en is dé valuta voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]